İŞTE SİZE MODEL BİR KÖY, İŞTE SİZE MODEL BİR DERNEK

 

    Bursa ilimize 70 km. Keles ilçemize 10 km uzaklıkta Uludağ eteklerinde şirin bir yayla köyü. Çalışkan,  eğitimli, sosyal yardımlaşma ve dayanışmada model bir köy…Belenören Köyü.

   Köyün toplam nüfusu 1500 ,köyde yaşayan  400 kişi ama 450 üniversite mezunu var.%90’ının emekli olduğu, geçimini kiraz ve vişne ve badem ile sağlayan çalışkan bir köy.

   Daha ilkokula başlarken her öğrencinin üniversite hayaliyle yaşadığı, mesleğini ortaokula gelmeden belirlediği, üniversiteye gelince 2.üniversite okumaya başlayan(halen 40 öğrenci 2.üniversiyi okuyor) her meslekten onlarca mensubu bulunan bir köy.

   2005 Yılında “Ya okuyan ol, ya okutan ol” parolası ile kurdukları model dernek…Belenören Köyü Kültür Ve Dayanışma Derneği(BELDER)…

   Kurulduğu günden bugüne her alanda model alınacak, duyanların dudaklarını uçuklatacak, mükemmel bir sosyal yardımlaşma ve dayanışma örneği gösteren bir dernek…Kurulduğu hafta bir ilçeden 3 günde 50 ünite kan bağışı yapılamazken, 100 ünite kan bağışı yapan, aynı gün yaşayanlara can ,vefat edenlere hatim ve dualarla köy mezarlığında, çoluk, çocuk, kadın ,erkek mezarlık temizliği yapıp binlerce hatim yüzbinlerce tevhid, salavat,i hlas ve yasinler okuyan…Çocuk ve gençlere geçmişlerini unutturmayan  bir dernek.

   Yaşlı, düşkünler için köylerinde Aşevi açan, yemeği evlere götüren, her gün hal hatır soran bir dernek…65 yaş üstü yaklaşık 70 köylüyü her yıl ziyaret yapan bir dernek…

   Foklor ekibi kurup köy düğünlerini süsleyen, futbol takımı kurup, her hafta  halı Sahada baba çocuk birlikte eğlenen, Dağder’in kültür ve spor çalışmalarında favori gösterilen, birçok  şampiyonluklarla gençliğine sahip çıkan, heyecanlandıran, coşturan  bir dernek…

   İlkokuldan lise son sınıfa kadar Ödüllü Deneme Sınavları yaparak öğrencilerin motivasyonlarını sürekli yüksek tutan, üniversiteye gelen her öğrenciyi burslarla destekleyenbir dernek…(her yıl ortalama 40 öğrenci) 500 sayfalık Soyağacı kitabı ile 500 yıllık geçmişini araştıran bir dernek…

   Uluslararası yardımları ile İHH tarafından dünyanın en yardımsever  köyü plaketi alan ,Somali Cumhurbaşkanından Teşekür beratı alan bir dernek…Suriye’ye bugüne kadar 5 tır gıda yardımı, Somali’ye 5 tane su kuyusu, 3 tır gıda yardımı ,Pakistan’a 4 tane, Hindistan’a 1 tane Belder Evi yapan, her yıl 50 yetim çocuğa bakan bir dernek.

    Kadın Kolları aylık kahvaltılı programlar yapan, Bursa’mızın, Osmanlı geleneğini tanıtacak ”Pullunu Dartın Gel” programı ile Bursa’daki bütün Kadın derneklerini davet ederek Bursa kültürünü tanıtmaya çalışan bir dernek.

   Dayanışma ve yardımlaşmanın en güzel örneğini  gösteren, Osmanlı Kültürünün en canlı örneklerinin sergilendiği BELENÖREN KÜLTÜREVİ’ne sahip bir köy...Bu güzel köyümüzü görmeye , bu güzel insanlarla tanışmaya ilimizin, yöremizin ve ülkemizin güzel insanlarını bekliyoruz.

                                                                                                                                    Mustafa ÇAKAR

                                                                                                                                  BELDER BAŞKANI